Kuchnia polska tradycyjna – zupa z leszcza z zieleniną
Przepyszna zupa z leszcza z zieleniną w tradycyjnym polskim wydajnie.
Składniki
- 1, 5 kg leszcza;
- Pół szklanki drobno posiekanych liści pokrzywy;
- Pół szklanki drobno posiekanych liści szczawiu;
- 2 łyżki posiekanych listków stokrotek;
- 2 łyżki posiekanych listków szpinaku;
- 2 łyżki posiekanego koperku (do zdobienia dania już na talerzu);
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (do zdobienia dania już na talerzu);
- ¼ łyżeczki szafranu;
- Duża cytryna;
- 2 liście laurowe;
- 3 łyżki twarożku;
- Szklanka jogurtu naturalnego;
- Łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego;
- Łyżka masła;
- Sól;
- Pieprz.
Przepis
- Rybę umyj i spraw a następnie natrzyj dokładnie solą. Owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny.
- Wyszoruj cytrynę i sparz ją wrzątkiem a następnie osusz. Pokrój w plasterki i oczywiście usuń pestki.
- Zagotuj 1, 5 litra wody z szafranem, liśćmi laurowymi. Po kilku minutach gotowania wody, dodaj pokrojoną cytrynę oraz szczyptę sól. Gotuj całość przez następne 5 minut. Następnie zmniejsz ogień, wrzuć rybę i tak gotuj przez około 25 minut.
- Miękką rybę wyjmij z garnka. Kiedy ryba przestygnie, usuń z niej ości i pokrój na kawałki.
- W rondlu roztop masło. Wrzuć na roztopione masło posiekaną zieleninę. Skrop ją sokiem z cytryny i duś przez kilka minut.
- Połącz zieleninę z przecedzonym wywarem z ryby. Przegotuj przez około 5 minut.
- Utrzyj jogurt z twarożkiem i wlej do zupy. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do zupy pokrojoną rybę i całość podgrzej (nie gotuj).
- Przed samym podaniem posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.