Jak przygotować nadziewane jajko? Poznaj 3 przepisy

Jajko jest symbolem Wielkanocy i zajmuje specjalne miejsce na stole. A po faszerowane jeszcze chętniej sięgamy!

Jajko panierowane

Składniki: 4 jajka na twardo, 3 łyżki mleka, olej, bułka tarta, sól, pieprz, 120 g tuńczyka, łyżka majonezu, łyżka serka śmietankowego, pieprz, koperek

Przygotowanie:

  1. Jajka pokrój na połówki. Zamocz każdą w mleku, a potem obtocz w bułce tartej. Włóż na rozgrzany olej i usmaż.
  2. Zrób farsz. Zmiksuj lub rozgnieć tuńczyka z serkiem i majonezem. Dopraw pieprzem.
  3. Nałóż farsz do usmażonych połówek jajek. Posyp posiekanym koperkiem.

Jajko marmurkowe

Składniki: 8 jajek, 2 łyżki octu, niebieski barwnik spożywczy, awokado, łyżka chrzanu, łyżeczka soku z cytryny, sól, czarny sezam

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, wyjmij i obtłucz im skorupkę, ale nie obieraj. Włóż jajka do gorącej wody z dodatkiem barwnika na 30 min.
  2. Obierz jajka. Przetrzyj octem. Przekrój na połówki. Wyjmij żółtka.
  3. Obrane awokado zmiksuj z chrzanem, żółtkami i sokiem z cytryny. Dopraw solą. Nałóż farsz za pomocą szprycy. Posyp sezamem.

Jajko z szynką i szczypiorkiem

Składniki: 8 jajek, 200 g szynki gotowanej, łyżka majonezu, 4 rzodkiewki, sól, pieprz, łyżka szczypiorku, rzodkiewka, ogórek, koperek

Przygotowanie:

  1. Jajka przekrój na pół. Wyjmij żółtka. Rozetrzyj z majonezem. Dopraw pieprzem i solą.
  2. Szynkę i szczypiorek drobno posiekaj.
  3. Połącz szynkę, masę zółtkową, posiekane rzodkiewki i szczypiorek.
  4. Nałóż farsz do połówek jajek. Podawaj udekorowane warzywami i koperkiem.