Jak przygotować nadziewane jajko? Poznaj 3 przepisy
Jajko jest symbolem Wielkanocy i zajmuje specjalne miejsce na stole. A po faszerowane jeszcze chętniej sięgamy!
Jajko panierowane
Składniki: 4 jajka na twardo, 3 łyżki mleka, olej, bułka tarta, sól, pieprz, 120 g tuńczyka, łyżka majonezu, łyżka serka śmietankowego, pieprz, koperek
Przygotowanie:
- Jajka pokrój na połówki. Zamocz każdą w mleku, a potem obtocz w bułce tartej. Włóż na rozgrzany olej i usmaż.
- Zrób farsz. Zmiksuj lub rozgnieć tuńczyka z serkiem i majonezem. Dopraw pieprzem.
- Nałóż farsz do usmażonych połówek jajek. Posyp posiekanym koperkiem.
Jajko marmurkowe
Składniki: 8 jajek, 2 łyżki octu, niebieski barwnik spożywczy, awokado, łyżka chrzanu, łyżeczka soku z cytryny, sól, czarny sezam
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo, wyjmij i obtłucz im skorupkę, ale nie obieraj. Włóż jajka do gorącej wody z dodatkiem barwnika na 30 min.
- Obierz jajka. Przetrzyj octem. Przekrój na połówki. Wyjmij żółtka.
- Obrane awokado zmiksuj z chrzanem, żółtkami i sokiem z cytryny. Dopraw solą. Nałóż farsz za pomocą szprycy. Posyp sezamem.
Jajko z szynką i szczypiorkiem
Składniki: 8 jajek, 200 g szynki gotowanej, łyżka majonezu, 4 rzodkiewki, sól, pieprz, łyżka szczypiorku, rzodkiewka, ogórek, koperek
Przygotowanie:
- Jajka przekrój na pół. Wyjmij żółtka. Rozetrzyj z majonezem. Dopraw pieprzem i solą.
- Szynkę i szczypiorek drobno posiekaj.
- Połącz szynkę, masę zółtkową, posiekane rzodkiewki i szczypiorek.
- Nałóż farsz do połówek jajek. Podawaj udekorowane warzywami i koperkiem.