Szybkie i łatwe desery na każdą okazję – 4 propozycje

Spodziewasz się gości za kilka godzin, a wciąż nie masz pomysłu na deser? Szukasz łatwego przepisu, który nie zajmie Ci dużo czasu? Jeśli tak, to jesteś w dobrym miejscu. Zobacz, co możesz przygotować, by uniknąć wpadki.

Przedstawiamy Ci 4 przepisy na desery na każdą okazję. Jeżeli interesuje Cię więcej przepisów zajrzyj na kulinarnego bloga Delektujemy.pl!

Pucharek lodów w różnych odsłonach

To najlepsze rozwiązanie na sytuacje awaryjne. Kiedy nie masz czasu na przygotowanie deseru, podejdź do najbliższego marketu i nabądź dwa opakowania lodów o różnych smakach. Podane w eleganckich pucharkach zawsze zadowolą gości, szczególnie w sezonie letnim. Jeżeli masz ochotę nieco urozmaicić taki deser, może posypać go bakaliami, dodać świeże owoce czy bitą śmietanę lub polać sosem karmelowym. Dla zwolenników zdrowej diety ciekawym dodatkiem do lodów może być syrop klonowy lub olej z orzecha włoskiego. W tym połączeniu smakują wyśmienicie!

Mus bardzo czekoladowy

Przepisy na desery traktują to jako dodatek do ciasta, ale mus czekoladowy może stanowić także samodzielny deser. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Wymaga jedynie krótkiego czasu chłodzenia. Wystarczy rozpuścić dwie tabliczki ulubionej czekolady w wodnej kąpieli. Uważaj, żeby się nie przypaliła. W międzyczasie ubij schłodzoną śmietankę 30% lub 36% i odstaw do lodówki. Ostudzoną czekoladę zmiksuj z serkiem mascarpone, a na koniec dodaj bitą śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszaj szpatułką. Gotową masę czekoladową możesz schłodzić lub serwować od razu po nałożeniu do pucharków. Nie zapomnij przystroić kremu owocami granatu lub bananami.

Beza pełna niespodzianek

Coraz popularniejsza, młodsza siostra ciasteczek bezowych – beza w formie tortu. To ciasto, które zawsze robi spektakularne wrażenie. Nie wymaga ono zbyt dużo wysiłku, jeśli tylko masz pod ręką gotowe blaty bezowe. Nabędziesz je w niemalże każdej cukierni lub większym hipermarkecie. Do wykonania pozostaje tylko krem, którym przekłada się bezowe spody. Jego standardowa wersja składa się z serka mascarpone i bitej śmietany, wymieszanych razem. Dodatkowo, pomiędzy warstwami ciasta możesz umieścić dżem, świeże owoce, orzechy czy wiórki kokosowe. To Ty decydujesz, na co masz ochotę.

Gruszka zapiekana z miodem

Najróżniejsze pomysły na ciekawe desery to nic w porównaniu z zapiekaną gruszką! Ta wyśmienita propozycja smakuje najlepiej zimową porą w akompaniamencie ponczu lub gorącej herbaty. Do przygotowania będziesz potrzebować twardych gruszek, miodu, masła i orzechów. Pierwszy etap polega na podsmażeniu na maśle bakalii z miodem. Dopiero po chwili dodajesz przekrojone i wydrążone gruszki. Podrumienione owoce wyłóż na blachę i podpiecz w piekarniku, aż zmiękną. Na koniec delikatnie polej sosem angielskim. Gotowe!