Gotowe w 30 minut – chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy to idealny przepis na letnie upały, kiedy szukamy pomysłów na lekkie dania, których przygotowanie nie zajmie dużo czasu i nie będzie wymagało nadmiernego stania przy gorącej kuchni. Odświeżający i delikatny chłodnik o lekko miętowym posmaku z pewnością na stałe zagości na Twoim stole w trakcie letnich dni. Podany przepis pozwala na przygotowanie czterech porcji.
Składniki na chłodnik ogórkowy
- duży zielony ogórek szklarniowy
- 4 bujne gałązki mięty
- 500 g jogurtu naturalnego
- 150 ml śmietanki 12%
- 2 łyżki stołowe białego octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków mięty do dekoracji
- kilka kostek lodu do podania
Przed rozpoczęciem przyrządzania chłodnika warto wstawić do lodówki cztery głębokie talerze.
Przygotowanie chłodnika ogórkowego
Ogórka dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startego ogórka wrzucamy do średniej miski. Gałązki mięty dokładnie opłukujemy i osuszamy. Obrywamy wszystkie listki i drobno je siekamy. Wrzucamy miętę do miski z ogórkiem i dodajemy jogurt, śmietanę i ocet. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyciągamy talerze z lodówki i rozlewamy chłodnik i przystrajamy go miętą. Bezpośrednio przed podaniem wrzucamy po kilka kostek lodu do każdej porcji.
Ciekawostki
Jeżeli preferujemy bardziej wyraziste smaki, warto użyć kwaśnej śmietany i pieprzu cayenne. Danie można z łatwością przekształcić w bardziej wytrawne i wyrafinowane, wystarczy do każdego z talerzy dodać po kilka świeżych, obranych krewetek. Chłodnik ogórkowy jest potrawą bogatą w wapń i nasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy A, B i E.
Świetny przepis, kiedy nie ma czasu na przygotowanie innego posiłku.